FC Damila

DAMILA MACIUCA

“de la fotbalul amator la fotbalul profesionist”
sau “destinatie finala: Liga 1”

Pentru a intelege pe deplin ceea ce inseamna DAMILA MACIUCA, trebuie sa ne intoarcem in timp, undeva la inceputul anilor ’90, atunci cand trei frati din comuna valceana Maciuca au decis sa intre in afaceri. Dan, Dumitru (Mitica) si Laurentiu Nitu au facut in cativa ani ca numele Damila (un acronim provenit de la numele proprietarilor) sa devina cunoscut la nivel national, in principal ca un business de succes in domeniul producerii si comercializarii materialelor de constructie. Si cum o societate comerciala care se respecta face si investitii sociale, s-a luat decizia de a infiinta o echipa de fotbal.
Astfel apare in sezonul 2007/2008 echipa PETRODAM MACIUCA, inscrisa in Liga a V-a valceana, ultima competitie oficiala organizata in Romania. Vorbim aici de un fotbal amator, cu toate ca echipa era alcatuita din cei mai buni jucatori din zona Maciuca. In anul 2008 echipa promoveaza in Liga a IV-a, unde isi schimba denumirea in DAMILA MACIUCA incepand cu 17.07.2008. Dupa un sezon de acomodare, incepe construirea unei echipe competitive care sa poata promova in cel de-al treilea esalon fotbalistic al tarii. In aceasta perioada se amenajeaza la Maciuca o cocheta baza sportiva cu tribuna, vestiare si gazon. Aceasta investitie se adauga unei moderne Pensiuni Elena construita pentru a deservi minicantonamentelor sportivilor. Atunci s-a turnat fundatia acestei echipe ce avea sa urce pe treptele performantei pas cu pas, uimind lumea microbistilor.
Anul competitional 2009/2010 aduce si primul trofeu castigat de DAMILA, respectiv Cupa Romaniei, faza judeteana, dupa o finala disputata impotriva echipei Sportul Ionesti, cea care castigase seria in acel an si a reprezentat Valcea la barajul de promovare. Sub comanda lui Nelu Stefan (5 etape) si Narcis Enachescu (din etapa a VI-a si pana la final) DAMILA MACIUCA a ocupat locul doi in serie.

Aventura in Cupa Romaniei a continuat inca cinci tururi, rand pe rand, Ghecon Lapusata, Oltchim Rm.Valcea, FC Bradu si CSM Rm.Valcea fiind eliminate de surprinzatoarea grupare din Liga a IV-a. Din pacate, ALRO Slatina spulbera visul maciucanilor de a juca cu Dinamo Bucuresti in 16-zecimile competitiei.
Cu cateva achizitii de marca la acest nivel, DAMILA MACIUCA reuseste sa castige Liga a IV-a in urmatorul sezon 2010/2011, de data aceasta avandu-i pe banca tehnica pe Narcis Enachescu in primele cinci etape si apoi pe Mircea Savu, fostul mijlocas la Chimiei, pana la finalul sezonului. In 2011 reuseste in premiera accederea in Liga a 3-a dupa barajul castigat la Craiova impotriva reprezentantei judetului Olt, Recolta Stoicanesti. A fost un meci greu, castigat pe final, dupa o lovitura de pedeapsa transformata de Dan Ionita. Dupa baraj, echipa se remaniaza, constituindu-se un nucleu de jucatori cu experinta in fotbalul din ligile superioare: Ionut Stoica, Ionut Bucuroaia, Dumitru Stanca, Dorin Radoi, Adrian Albinaru, Bogdan Geanta. Cu o echipa alcatuita in majoritate din valceni, in care tineretea era punctata de experienta, si sub comanda lui Gabriel Mangalagiu, alt fost jucator al Chimiei Rm.Valcea, DAMILA termina turul la trei puncte de locul intai in seria a IV-a din Liga a 3-a. Pentru a dinamiza echipa, conducerea ia decizia ca incepand cu returul campionatului, respectiv cu 01.01.2012 sa-l aduca pe banca tehnica pe Erik Lincar, fostul international roman si jucator al Stelei Bucuresti. Pana la 33 de ani, Lincar reusise deja o promovare in Liga a 2-a cu Callatis Mangalia. Acesta aduce un suflu nou la echipa si devine emblema clubului ce pana mai ieri era necunoscut sau ironizat. Se achizitioneaza un autocar modern si apare si site-ul oficial al clubului www.fcdamila.ro. DAMILA intrase deja in randul echipelor profesioniste. Maciucanii termina returul neinvinsi si reusesc o promovare spectaculoasa in Liga a 2-a, in dauna Minerului Motru si FC Caracal, dupa numai un an petrecut in Liga a 3-a!
In sezonul 2012/2013 DAMILA MACIUCA este repartizata in seria a 2-a a Ligii a 2-a, alaturi de o alta grupare valceana CSM RM.Valcea, dar si de echipe de traditie din fotbalul romanesc, precum UTA Arad, FC Bihor Oradea, Unirea Alba-Iulia, FCM Tg.Mures, Vointa Sibiu, Poli Timisoara sau FC Arges. Pentru desfasurarea jocurilor se amenajeaza in timp record stadionul central din Dragasani, aflat in paragina de ani de zile. Apar si primii doi “stranieri” din istoria scurta a clubului, un Nigerian – Samson Nwabueze si un roman cu origini turcesti – Amet Ferdin. 25 Septembrie 2012 aduce o noua premiera pentru echipa DAMILA MACIUCA, meciul disputat impotriva Petrolului Ploiesti in 16-zecimile Cupei Romaniei pe modernul stadion “Ilie Oana” din Ploiesti, pierdut cu scorul de 2-0. Practic DAMILA se regasea la acel moment printre cele mai in forma 32 de echipe din Romania din anul 2012. Mai mult, reuseste un start fulminat in campionatul Ligii a 2-a, iar la fiecare meci de pe teren propriu vin peste 2000 de spectatori. In sezonul 2012/2013 se asteapta explozia unor jucatori tineri si talentati precum Adrian Codin, Adrian Popa sau Bogdan Geanta, dar si confirmarea valorii unor fotbalisti precum: Ionut Stoica, Eduard Stoica, Iosif Melcea sau Codrut Lirca. Dincolo de statisticile reci, DAMILA este o stare de spirit, un brand care creste pe zi ce trece. Un colectiv de tineri pasionati de fotbal se ocupa de managementul clubului, astfel ca daca echipa de fotbal are o medie de varsta de 23 de ani, media de varsta a conducerii este de doar 35 de ani. In toti acesti ani, performantele clubului se leaga  indisolubil de numele Presedintelui gruparii Lucian Munteanu, fost si jucator al echipei, iar incepand cu anul 2010 si de Directorul sportiv Bogdan Medrea, fost arbitru in Liga 1.

“Vreau in Liga 1” este deviza lui Dan Nitu, finantatorul clubului, cel care a transformat cu rabdare o idee in realitate, si a adus DAMILA MACIUCA din fotbalul amator in fotbalul profesionist. Suporterii valceni asteapta de la DAMILA MACIUCA sa reia traditia fostei echipe Chimia Rm.Valcea, castigatoarea Cupei Romaniei in 1973 si cu 10 ani de prezente in Divizia A. Sunt 25 de ani de cand judetul Valcea nu a mai avut echipa in Liga 1! Daca ar fi sa parafrazam sloganul sponsorul principal al clubului “DAMILA, destinat sa dureze”, am putea spune cu referire la clubul de fotbal: “DAMILA, destinatie Liga 1”. Este un drum lung si greu, dar nu imposibil, un vis ce poate deveni realitate. Poate intr-o zi vom putea rescrie acest scurt istoric al clubului cu un nou titlu: “DAMILA MACIUCA, din Liga a 2-a in Champions League”!

HAI DAMILA!  01 noiembrie 2012